Kreditlån

Kreditlån är ett av de populäraste sättet att låna pengar på i Sverige. Det är ett enkelt sätt att låna en större summa pengar på och det bästa av allt är att du inte betalar ränta för de pengar du inte utnyttjar.

Ett kreditlån är varken ett snabblån eller ett kreditkort, men däremot ett smart mellanting. Du lånar ett förutbestämt belopp och använder sedan det belopp du har behov av. Hur hög och snabb din återbetalning blir beror därför på hur mycket pengar du väljer att använda.

De flesta långivare ställer inga större krav på dig som låntagare om du ansöker om denna typ av lån. Du måste vara över 18 år och svensk medborgare, men du måste inte uppge vad du ska ha pengarna till eller uppge någon säkerhet för att visa att du är god till att återbetala pengarna i tid. 

MÅNADENS KREDITLÅN

Northmill Bank
5/5

Med en kreditgräns upp till 45 000 kronor kan Northmills kontokredit användas som en flexibel buffert, där du endast lånar det du behöver och bara betalar för det du utnyttjar.

Bästa kreditlånen 2024

Detta är kreditlån

Kreditlån är ett mycket flexibelt lån som även kallas för kontokredit. Du kan ofta låna ett femsiffrigt belopp och väljer sedan själv hur mycket pengar du vill utnyttja. Du finner lånet hos en mängd trygga långivare runt om i landet som är registrerade hos Finansinspektionen.

Lånet går snabbt att ansöka om och ännu snabbare att få godkänt. Utbetalningen av lånet sker under veckans alla dagar, allt beroende på vilken långivare du väljer att låna hos och vilken bank du använder dig av.

Ett kreditlån har ofta en lägre ränta än ett snabblån och en längre återbetalningstid, samtidigt som ansökningsprocessen är snabbare och enklare än att låna hos en bank. Medan du kanske måste återbetala ett snabblån på en enda månad så har du lång tid på dig att återbetala en kredit.

[index_menu]

Hur fungerar ett kreditlån?

Ett kreditlån är ett enkelt och smidigt lån som är enkelt att förstå sig på. Genom att jämföra en mängd olika långivare kan du dessutom hitta ett bra lån med förmånliga villkor.

Kreditlånet är en kontokredit där du får ditt godkända lån utbetalt till ett personligt konto hos långivaren. När du vill använda ditt lån loggar du sedan in och för över pengarna från kontot till ditt eget bankkonto. Du gör då ett uttag och det är alla uttagna pengar som du får betala ränta på. Om du väljer att inte utnyttja alla pengar utan behåller en del av beloppet på långivarens konto så betalar du inte ränta på detta belopp.

Om du lånar 20 000 kr men endast tar ut 15 000 kr så betalar du alltså ränta på 15 000 kr istället för 20 000 kr, något som ger dig en lägre kostnad och ett billigare lån. Därmed är lånet mycket flexibelt.

Räntan på lånet är alltid individuell, därför är det bra att ta del av flera olika långivares låneerbjudanden för att hitta det lägsta räntan för just dig.

Ett kreditlån kommer precis som alla andra lånetyper med olika villkor. Dessa omfattar bland annat den ränta du får betala på det utnyttjade beloppet, en eventuell startavgift, uttagsavgift samt återbetalningstid. Det är viktigt att jämföra såväl lånebelopp som lånevillkor för att hitta det mest förmånliga lånet.

Fördelar med kreditlån

En av de största fördelarna med ett kreditlån är lånets flexibilitet. Det är just flexibiliteten som gör att många låntagare föredrar en kontokredit framför andra lån. Om du är osäker på vilket belopp du behöver kan du låna ett lite högre och sedan endast betala för det du utnyttjar.

En annan fördel med denna variant av lån är enkelheten. Du kan ansöka online genom att skicka in en digital ansökan och dessutom få din ansökan godkänd redan samma dag. Du behöver alltså inte besöka en bank, gå på möten och skriva under fysiska papper. Beroende på vilken långivare du väljer kan du få dina pengar utbetalda redan samma dag vilket gör att du snabbt kan utnyttja det lånade beloppet.

En annan stor fördel är att detta lån inte har en fast återbetalningstid. Denna är även också flexibel och baseras på hur stort belopp du utnyttjar. För att återbetala ditt lån i en god takt så måste du oftast återbetala ett visst belopp eller en viss procent av ditt utnyttjade belopp varje månad. Om du sedan väljer att utnyttja ett högre belopp förlängs bara den period som du återbetalar lånet under.

En nackdel med kreditlån

Precis som det finns många fördelar med kreditlån så finns det även en nackdel med denna lånvariant och det är att en del långivare använder sig av många olika avgifter för att tjäna så mycket pengar på sitt lån som möjligt. Vissa långivare applicerar såväl en startavgift som en uttagsavgift, årsavgift och uppläggningsavgift på lånet.

För att du ska få ett så billigt lån som möjligt gäller det därför att noggrant gå igenom alla lånevillkor för att få en bra överblick över alla kostnader. Detta för att du inte ska drabbas av dolda avgifter som gör ditt lån dyrare än du först trott.

VI REKOMMENDERAR

Northmill Bank
5/5

Med en kreditgräns upp till 45 000 kronor kan Northmills kontokredit användas som en flexibel buffert, där du endast lånar det du behöver och bara betalar för det du utnyttjar.

VI REKOMMENDERAR

Ferratum
4/5

Med Ferratums kontokredit får du en flexibel kredit upp till 40 000 kr. Ansök och få svar direkt på skärmen, med direktutbetalning efter beviljad ansökan.

Då är ett kreditlån det bästa valet

Alla människor som vill låna pengar bör jämföra olika lånevarianter för att komma fram till vilken som passar bäst. Om du ska låna till ett hus passar det bäst att ansöka om ett bostadslån hos en större bank. Om du däremot är i behov av att snabbt få in pengar på kontot så är ett snabblån det bästa alternativet. Om du däremot vill ha ett riktigt flexibelt lån, då är det ett kreditlån du ska välja.

Det är flexibiliteten som gör lånet populärt. Kanske vill du göra ett större inköp men har ännu inte bestämt vad du ska köpa. Kanske behöver du en ny diskmaskin, en resa eller så har bilen gått sönder. Då kan det vara smart att låna ett större belopp så att du har tillräckligt med pengar att röra dig med när du hittar rätt produkt att köpa.

Ett kreditlån fungerar i princip på samma sätt som ett kreditkort. Skillnaden är att du lånat pengar som du sedan utnyttjar när och hur du vill, istället för att köpa först och sedan betala kreditkortsräkningen. Då du bara betalar ränta för det belopp du utnyttjar finns det ingen risk med att låna ett högre belopp än vad du behöver. Du får dessutom gott om tid på dig att återbetala lånet med en kredit. Således lämpar sig Kreditlån perfekt för större utgifter, om du exempelvis ska renovera därhemma, köpa en ny bil eller införskaffa ett spabad.

Använd ditt kreditlån som en buffert

Många av landets medborgare saknar en buffert, något som kan vara bra att ha om ägodelar går sönder. Du kan därför ansöka om ett kreditlån med syftet att ha lånet som en buffert. Då har du alltid snabb tillgång till pengar om situationen skulle kräva det, samtidigt som lånet inte kostar dig något innan du har valt att använda en del av beloppet.

Om du dessutom frilansar eller har en timanställning och din inkomst varierar från månad till månad kan du använda denna buffert för att jämna ut din inkomst under de månader det krävs. Att ha tillgång till en kontokredit är bättre än att ofta ansöka om små snabblån. Du får bättre återbetalningsvillkor och dessutom en lägre ränta, samtidigt som du har en enkel tillgång till pengarna.

Hitta det bästa lånet

För att bli nöjd med ditt kreditlån gäller det att hitta den bästa kontokrediten på marknaden, det vill säga en som kan ge dig bra lånevillkor. Det gör du enklast genom att jämföra så många olika långivare och deras erbjudanden som möjligt. Det finns olika sätt att göra det på.

Jämför olika långivare

Dels kan du själv besöka alla långivares hemsidor för att se vilka belopp de erbjuder och vilka lånevillkor de har. Det kan vara tidsödslande men du får en bra känsla för vad du är ute efter.

Du kan även välja att använda den tjänst som låneförmedlare erbjuder. Låneförmedlare har samlat ihop en mängd olika lån som de representerar. Genom att skicka in en låneansökan till en låneförmedlare så kan du få en rad olika låneerbjudanden på en och samma ansökan. Då kan du snabbt och enkelt jämföra de låneerbjudanden du får.

Om du däremot skickar in en separat ansökan till varje långivare tar det mer tid. Du kan även passa på att läsa recensioner om de olika långivarna och fråga nära och kära om råd och rekommendationer.

Låna pengar utan UC

När du ska ansöka om en kontokredit är det smart att kika efter långivare som erbjuder dig att låna pengar utan UC. Många långivare och större banker använder sig nämligen av Upplysningscentralen, UC, för att få en överblick över din ekonomi och säkerställa att du kan återbetala det lån du ansöker om.

Om en långivare tar ett UC på dig registreras du i UC:s register, vilket sänker din kreditvärdighet. Om du sedan ska ansöka om ett större bostadslån eller om en hyreslägenhet och det då syns att du har många registreringar hos UC, då kan du anses ha för osäker ekonomi för att kunna återbetala lånet. Välj därför med fördel att låna hos långivare som tar en kreditupplysning från Creditsafe eller Bisnode.

Kreditlån med betalningsanmärkning

Hos många långivare kan du ansöka om ett kreditlån trots att du sedan tidigare har en eller flera betalningsanmärkningar. Alla långivare har sina egna regler när det kommer till betalningsanmärkningar. Det är färre som erbjuder dig att låna med en anmärkning, men det är inte en omöjlighet. Många vill att dina betalningsanmärkningar ska vara äldre än sex månader.

Tänk på detta när du lånar

Det finns mycket att tänka på när du ansöker om en kontokredit. Hit räknas bland annat lånebelopp, ränta och återbetalningstid. Dessa tre varierar hos alla långivare och bör därför jämföras noggrant innan du beslutar vem du vill låna hos. Det är nämligen dessa tre som avgör hur dyrt ditt lån blir i slutänden.

Med ett kreditlån kan du ofta låna mellan 5 000 till 50 000 kr. Återbetalningstiden varierar beroende på hur mycket pengar du utnyttjar samt hur mycket du återbetalar varje månad. Det är bra att försöka återbetala krediten så snabbt som möjligt. Varje månad betalar du nämligen ränta på det lånade beloppet. Ju fler månader du betalar räntan, desto dyrare blir det lån då det är räntan som är själva kostnaden för lånet.Med ett kreditlån kan du ofta låna mellan 5 000 till 50 000 kr. Återbetalningstiden varierar beroende på hur mycket pengar du utnyttjar samt hur mycket du återbetalar varje månad. Det är bra att försöka återbetala krediten så snabbt som möjligt. Varje månad betalar du nämligen ränta på det lånade beloppet. Ju fler månader du betalar räntan, desto dyrare blir det lån då det är räntan som är själva kostnaden för lånet.

Ju snabbare återbetalningstakt du har, desto billigare blir därför ditt lån. Ju snabbare du återbetalar ditt lån, desto högre kontokredit får du dessutom om du igen vill begära ett uttag från din kredit.

Så här ansöker du om en kredit

Att ansöka om ett kreditlån är enkelt och du gör det online. Genom att använda ditt BankID eller ditt mobila BankID går processen extra fort, detta då du kan verifiera din identitet och signera låneansökan online.

Börja med att jämföra en mängd olika långivares erbjudanden för att hitta det bästa lånet. Fyll sedan i den utvalda långivarens digitala ansökan och skicka in den. I ansökan får du specificera dina personliga uppgifter och hur mycket du önskar låna.

Vanligtvis får du svar redan samma dag, ofta redan inom någon timme. Om långivaren tar en kreditupplysning så sker detta innan du får det slutgiltiga beskedet. Så snart du har fått ett låneerbjudande och accepterat detta så betalas pengarna ut och du kan sedan begära ut ett uttag av hela eller en del av din kontokredit.

För att ansöka om ett kreditlån måste du uppfylla långivarens alla kriterier. Dessa är generellt att du ska vara över 18 år och vara en svensk medborgare fast bosatt i Sverige. Några långivare har dock en högre åldersgräns. Vissa långivare har också krav på att du ska uppvisa en minsta inkomst. De vill helt enkelt säkerställa att du kan återbetala din kredit.

Skillnaden mellan ett kreditlån och ett kreditkort

Vad är då skillnaden mellan ett kreditlån och ett kreditkort? Dessa två liknar varandra och vid båda sätten lånar du pengar. Skillnaden är att du vid ett kreditlån lånar pengar innan du använder dem, medan du med ett kreditkort först köper saker och sedan betalar räkningen för kortet.

Med ett kreditkort kan du ta del av bonusar och rabatter, men med en kontokredit kan du ha en smart buffert, slipper att ha med dig ett kort att betala med och får en bra överblick över hur mycket pengar du har att röra dig med.

[index_menu]

Låneguider

Vi arbetar aktivt för att förmedla lån och kontokrediter till lägst kostnad. Med vårt verktyg kan du snabbt få en överblick över alla långivare och den totala kostnaden för kontokrediten. Välj enkelt den kategori och det lån som passar just ditt behov bäst.