Kreditlån

Ett kreditlån är ett flexibelt lån som kan vara passande för dig som vill ha en buffert för oförutsedda utgifter. Du kan ansöka utan UC och få besked direkt på skärmen, med utbetalning till svenska storbanker inom 5-10 minuter.

Vi har granskat och jämfört marknaden och listar här de mest populära kreditlånen så att du kan hitta det alternativ som passar dig och dina behov bäst. Jämför mellan olika kreditgivares kostnader, ansökningskrav och lånevillkor.

MÅNADENS KREDITLÅN

Northmill Bank
5/5

Med en kreditgräns upp till 45 000 kronor kan Northmills kontokredit användas som en flexibel buffert, där du endast lånar det du behöver och bara betalar för det du utnyttjar.

Bästa kreditlånen 2024

Vad är ett kreditlån?

Kreditlån är ett flexibelt lånealternativ för dig som behöver en buffert att använda dig av när du behöver snabba pengar till ditt bankkonto. Du ansöker först om en kreditgräns mellan 1 000 – 70 000 kr, och om du blir beviljad kan du själv göra uttag på det belopp du behöver av din beviljade kredit.

De flesta långivare som erbjuder kreditlån kopplar upp ditt bankkonto till tjänsten via betalmetoder som Trustly och Zimpler vilket möjliggör direkta utbetalningar inom 5-10 minuter. Du betalar inte ränta på hela ditt kreditutrymme, utan endast på de pengar du använder från kreditlånet.

Fördelar och nackdelar

Fördelar med kreditlån:

 • Ansök utan UC-upplysning
 • Ofta lägre krav än ett privatlån
 • Du kan få pengarna på kontot dygnet runt
 • Enkel ansökan

Nackdelar med kreditlån:

 • Kan tillkomma dyra avgifter, som uppläggningsavgift
 • Ofta högkostnadskrediter med över 40 % ränta

Vilka krav måste uppfyllas för att bli beviljad ett kreditlån?

Du måste bli godkänd i långivarens kreditprövning och individuella bedömning för att kunna bli beviljad ett kreditlån, som inkluderar att en kreditupplysning hämtas och din inkomst kontrolleras. Oftast används kreditupplysningsföretag som Creditsafe och Dun & Bradstreet.

Du måste även uppfylla grundkraven

Det ställs grundkrav bland kreditgivare som kan variera något, men följande grundkrav ställs av samtliga:

 • Du måste ha fyllt 18 år
 • Din inkomst är minst 24 000 kr/år
 • Betalningsanmärkningar kan ibland accepteras, om de är äldre än 6 mån
 • Du får inte ha skulder hos Kronofogden
 • Du ska vara folkbokförd i Sverige
 • Du har BankID

VI REKOMMENDERAR

Northmill Bank
5/5

Med en kreditgräns upp till 45 000 kronor kan Northmills kontokredit användas som en flexibel buffert, där du endast lånar det du behöver och bara betalar för det du utnyttjar.

VI REKOMMENDERAR

Ferratum
4/5

Med Ferratums kontokredit får du en flexibel kredit upp till 40 000 kr. Ansök och få svar direkt på skärmen, med direktutbetalning efter beviljad ansökan.

Hur ansöker jag om lånet?

Ansökan om ett kreditlån tar inte mer än 2-3 minuter. Se vår steg-för-steg guide nedan.

 1. Jämför olika långivare och välj en som passar dina behov
 2. Fyll i din önskade kreditgräns
 3. Följ instruktionerna och ange uppgifter om dig och din ekonomi
 4. Skicka in låneansökan, därefter hämtas en kreditupplysning på dig
 5. Du får besked direkt på skärmen om du beviljas
 6. Du kan nu begära uttag från Mina Sidor hos kreditgivaren
 7. Om du har en svensk storbank når uttaget ditt bankkonto inom 5-10 minuter

Vad kostar ett kreditlån?

Nästan alla kreditlån är högkostnadskrediter som innebär att räntan överstiger referensräntan (just nu 3,75 %) med minst 30 procentenheter. Den effektiva räntan är dock flera hundra procent hos vissa långivare, vilket beror på att de tar ut dyra avgifter av olika slag.

Räntor och avgifter varierar stort hos olika långivare, nedan kan du se vanliga avgifter som tillkommer på kreditlån.

Nominell årsränta och effektiv ränta

Den nominella årsräntan är den ränta som marknadsförs på lånet, och den är oftast samma för alla kunder, mellan 7,90 – 43,75 %. Den effektiva räntan inkluderar nominella årsräntan och alla andra avgifter, och är den ränta du ska kolla på för att få reda på lånets totala kostnad.

Uppläggningsavgift, aviavgift och uttagsavgift

Uppläggningsavgiften tas ut för att behandla ansökan och lägga upp lånet, och ligger ofta mellan 0 – 400 kr, men ibland mer. Vissa kreditgivare tar även ut en uttagsavgift varje gång du begär ett uttag, på belopp mellan 49 – 199 kr. En aviavgift kan tillkomma när du betalar in på ditt kreditlån i slutet av varje månad, på belopp mellan 19 – 60 kr.

Om du ansöker om att höja kreditgränsen på ditt kreditlån kan det även tas ut en avgift för detta, som ibland kallas limithöjningsavgift.

Hur betalar jag tillbaka ett kreditlån?

När din ansökan om kreditlån beviljas kopplas många gånger ett autogiro upp av långivaren som möjliggör automatiska dragningar av din återbetalning, i slutet av varje månad.

Hos vissa långivare måste du själv logga in på Mina Sidor och göra manuella direktöverföringar via betalmetoder som exempelvis Trustly, där du själv väljer hur mycket du vill betala in, så länge du betalar lägsta beloppet som ofta ligger på 250 eller 500 kr.

Vad ska jag tänka på innan jag ansöker om lånet?

Det är viktigt att gå igenom kostnaderna för kreditlånet och göra en budget för att säkerställa att du har råd med krediten. Ju längre återbetalningstid du väljer desto dyrare blir lånet i längden, även om månadskostnaden blir lägre.

Du kan hålla koll på ditt kreditlån genom att logga in på Mina Sidor hos långivaren, där du även kan se information om dina kommande betalningar samt ibland även ansöka om betalningsfria månader om du vill slippa betala in på skulden en viss månad.

Vad händer om jag inte kan betala tillbaka?

Om återbetalning av lånet enligt betalningsplanen uteblir kommer det skickas ut en påminnelse till dig där det tillkommer påminnelseavgift och dröjsmålsränta enligt villkoren. Om betalning inte kommer in kan ditt lån sägas upp och gå vidare till inkasso. Om du inte gör upp en avbetalningsplan med inkassobolaget riskerar du att Kronofogden blandas in som då driver in skulden. Då riskerar du löneutmätning och en betalningsanmärkning.

Vanliga frågor och svar

Hur fungerar ett kreditlån?

Ett kreditlån kan beskrivas som ett kreditkort, fast utan det fysiska plastkortet. Om du beviljas får du en kreditgräns som du kan begära uttag från direkt till ditt bankkonto.

Finns det kreditlån utan UC?

Ja, de flesta kreditlån använder andra kreditupplysningsföretag än UC, som Dun & Bradstreet & Creditsafe, vilket inte påverkar ditt UC-Score.

Går det att få ett kreditlån utan inkomst?

Nej, du kan inte få ett kreditlån om du står helt utan inkomst. Det finns dock långivare som har låga inkomstkrav, som Ferratum, som kräver att du tjänar minst 24 000 kr/år.

Betalas kreditlån ut direkt?

Ja, majoriteten av kreditlån använder betaltjänster som möjliggör direktutbetalning av pengar till ditt bankkonto.

Låneguider

Vi arbetar aktivt för att förmedla lån och kontokrediter till lägst kostnad. Med vårt verktyg kan du snabbt få en överblick över alla långivare och den totala kostnaden för kontokrediten. Välj enkelt den kategori och det lån som passar just ditt behov bäst.