Bästa kreditkortet 2024

Kreditkort användes först i USA och var de första betalkortlösningen före andra världskriget. På 1950-talet togs idén över av europeiska kreditföretag och på ett halvt sekel har den inte tappat sin charm. Tidigare kreditkort och nuvarande kreditkort är dock inte exakt samma produkter, men principen förblir dock densamma: kortinnehavaren tar ett upprepade lån från banken och behöver inte spendera sina egna pengar. Jämfört med andra konsumentlån har ett kreditkort fördelen av en räntefri period. Det betyder att om du återbetalar lånet i tid så får du pengar nästan gratis.

Nuförtiden erbjuder kreditkort också olika rabatt- eller bonusprogram. Främst tack vare dessa lojalitetsprogram, som är kreditkortets största fördel jämfört med betalkortet, har kreditkort blivit så pass populära. Vanligtvis erbjuder en bank flera typer av kreditkort uppdelade enligt förmånlighetsgraden av deras rabattprogram.

VI REKOMMENDERAR

Re:member
5/5
  • Rabatter och erbjudanden på över 300 webbutiker
  • Omfattande reseförsäkring och flera andra försäkringar
  • Ingen årsavgift

Hur man använder ett kreditkort

Det ekonomiskt mest fördelaktiga är att använda ett kreditkort tillsammans med ett betalkort. Ifall du behöver kontanter, använd ett betalkort för uttag på inhemska varuautomater, vilket i regel blir billigare än om du använder ett kreditkort. Använd sedan ett kreditkort för andra betalningar, speciellt online. Du kan spara pengar genom att utnyttja den räntefria perioden samt rabatt- och bonusprogrammen på ditt kreditkort. Ju mer du betalar med ett kreditkort, desto mer sparar du.

[index_menu]

Vad är skillnaden mellan ett kredit- och betalkort

Om du vill vara smart när du använder ett kreditkort så måste du förstå hur det fungerar. Du ska nämligen inte använda det på exakt samma sätt som ett vanligt kort kommer med ditt personliga konto.

Det finns ingen uppenbar skillnad mellan betalkort och kreditkort – om någon lägger ett kredit- och betalkort framför dig så har du praktiskt taget ingen chans att veta vilket som är vilket. Men därmed deras likhet slutar – deras funktion är nämligen helt annorlunda:

Betalkort

Det är ett kort som du får till ditt bankkonto. Du kan betala med det i butiker eller ta ut pengar i en bankomat upp till det belopp du har på ditt konto. Om du har 1 000 kr på ditt konto, kommer du inte att betala för ett köp på 1 500 kr med ett betalkort.

Kreditkort

Kreditkortet kommer att utfärdas till dig av vilken bank som helst utan att behöva ha ett konto hos dem. Banken lånar ut sina pengar via ett kreditkort upp till den gräns som anges på kortet, t.ex. 30 000 kr. Om du betalar med kreditkort så spenderar du pengarna från banken som utfärdade kortet istället för dina pengar.

Om du inte betalar tillbaka pengar under den räntefria perioden får du en relativt hög ränta, vanligtvis närmare 30 %.

VI REKOMMENDERAR

Norwegian
4.3/5

Norwegian-kortet är ett bra resekort för dig som snabbt vill samla ihop poäng att använda för flygresan. Avbeställningsskydd och reseförsäkring ingår alltid. 

VI REKOMMENDERAR

Amex
4/5

American Express Gold är ett bra kreditkort för dig som reser ofta eftersom det har en mycket omfattande reseförsäkring och många bra förmåner när du reser. 

VI REKOMMENDERAR

Komplett
4.5/5

Komplett Bank Mastercard är ett superbra kreditkort om det är bonusen du är ute efter. Det finns ingen konkurrent som erbjuder lika generös bonus som Komplett Bank gör.

Fördelar med att använda ett kreditkort

Huvudattraktionen med att skaffa sig ett kreditkort är de fördelar som du får när du använder kreditkortet regelbundet. De flesta kreditkort kommer dessutom med en del spännande erbjudanden, rabattprogram och gratisförsäkringar.

Här är en översikt över de vanligaste rabatterna och bonusprogrammen:

Här är bara en kort lista över vanliga rabatter. Du kan alltid hitta specifika program och bankens företagspartners i beskrivningen av enskilda kreditkort.

Handla med kreditkort online

Internet har blivit en mycket vanlig del av shoppingprocessen idag. Praktiskt taget allt kan beställas online, även själva kreditkortet. Och med kreditkort kan du självklart betala allt du beställer.

Få information om kreditkortet först

Du kan få detaljerad information om ditt valda kreditkort på kortutgivarens webbsida. Du kan enkelt hitta all grundinformation i kortbeskrivningen eller i olika jämförelser du hittar på nätet.

Därför ska du skaffa ett kreditkort

Kreditkort är inte längre det snabbaste sättet att komma i skuld. Moderna kreditkort erbjuder förmånliga villkor och en mängd fördelar och erbjudanden. Därför är det mycket viktigt att välja rätt kreditkort. Detta är det enda sättet att få inte bara snabba pengar till hands utan också en riktig finansiell partner som du kommer att uppskatta både i vardagen och på resan.

Låg ränta

Det största problemet med kreditkort var tidigare den höga räntan som översteg 20 %. Men tiderna har förändrats, kunderna har blivit smartare och mer krävande och vill ha fler fördelar och mindre att betala. Banker måste motvilligt tillgodose kundernas behov, så kreditkort med en räntesats under 10 % är inte ovanliga.

Låg eller ingen avgift

Hög konkurrens och växande tryck från kunder har lett till en förändring av avgiftspolicyn. Banker överger gradvis de olika avgifterna de har debiterat för nästan varje transaktion (kontoavgift, låneavgift, betalningstransaktioner, uttag osv.) Idag kan du enkelt få ett kreditkort utan onödiga avgifter.

Räntefri period

En av de största fördelarna med kreditkort är den så kallade räntefria perioden som varar minst 30 dagar, men den vanligast räntefria lånetider är 45 till 55 dagar. Om du betalar tillbaka alla medel som spenderats inom denna period kommer du inte att debiteras någon ränta. Människor som lär sig att använda kreditkort på detta sätt kan spara otroligt mycket pengar.

Belöningar och bonusar

För att locka nya och nya kunder kommer banker ständigt med nya erbjudanden. Förutom den räntefria perioden erbjuder den andra fördelar för att använda kreditkort. Dessa inkluderar till exempel gratis uttag från bankomater (uttag är annars vanligtvis dyra för kreditkort), återbetalning av en del av pengarna (vanligtvis 1 till 2 %), lojalitetsprogram, gratis reseförsäkring, assistanstjänster etc.

Nackdelar och risker med kreditkort

Kreditkort är en av de mest använda kreditprodukterna. Till skillnad från ett klassiskt lån kan du hantera den tillhandahållna kreditgränsen som du vill. Kreditkortspengar kan användas upprepade gånger efter behov. Men innan du börjar spendera glatt, var medveten om riskerna med att använda ett kreditkort slarvigt.

Kreditkort erbjuds av banker och icke-bankföretag under olika förhållanden. I de flesta fall kan du ordna det oavsett om du har ett personligt konto hos den valda banken. Med icke-bankföretag kan vem som helst hantera ett kreditkort.

De största fördelarna med kreditkort är att du alltid kan ha tillräckligt med pengar till hands, räntefria perioder, lojalitetsprogram och många fördelar och rabatter. Men om kortägaren inte använder kortet förnuftigt kan det dock kosta en förmögenhet och så småningom kan man hamna i en skuldkarusell som det inte finns någon enkel väg ut.

Den räntefria perioden varar inte för alltid

Många säger initialt att de alltid kommer att returnera pengarna under en räntefri period och inte kommer att få betala någon ränta. Men det är lättare att spendera än man anar sig. Tillsammans med växande skuld ökar räntan och storleken på den vanliga månatliga betalningen.

Högre räntor

Så snart kunden inte betalar tillbaka de använda medlen under den räntefria perioden kommer kreditkortsleverantören att debitera en ränta. I de flesta fall är dessa räntor mycket högre än hos vanliga banklån, ofta över 20 %. Det finns dock också kreditkortsleverantörer som erbjuder kreditkort med en betydligt lägre ränta. Det är också därför det är mycket viktigt att välja rätt kreditkort med de bästa förutsättningarna på marknaden.

Uttag i bankomat

Kreditkortet är mest avsedd för att användas för kortbetalningar eller onlinebetalningar. Kontantuttag är ofta ofördelaktiga när det gäller kreditkort och avgifterna för uttag ibland varierar från tiotals till hundratals kronor, beroende på det uttagna beloppet. Se alltid till att du känner till villkoren för ditt kreditkort. Vissa leverantörer erbjuder uttag från bankomater gratis som en av bonusarna.

Akta dig för extraavgifter

Ta reda på alla villkor innan du får ett kreditkort. Var till exempel intresserad av samtliga avgifter som debiteras för att använda ett kreditkort.

6 poäng du bör känna till innan du beställer ett kreditkort

Det finns många myter om kreditkort. Även om svenskarnas finansiella kunskaper växer finns det fortfarande de som förväxlar sitt kreditkort med betalkortet. Samtidigt är skillnaden mellan de två grundläggande. Vad borde du veta om kreditkort och kanske inte vet?

1. Kredit är inte en debitering

Ett betalkort är ett betalningsinstrument kopplat till ett bankkonto. Du kan betala med det i butiker, på internet och ta ut pengar från en bankomat. Alla transaktioner du gör med kortet avser dina pengar på ditt konto.

Ett kreditkort utfärdas oavsett om du har ett bankkonto eller inte. Du kan också betala med ett kreditkort och ta ut pengar från en bankomat med det, men den här gången spenderar du bankens pengar som du måste returnera.

2. Ett kreditkort är ett lån

Som framgår av skillnaden mellan ett kreditkort och en debet är att ett kreditkort ett lån, vanligtvis med en räntesats på cirka 20 %. Detta är dock inte ett vanligt lån. Det skiljer sig från traditionella konsumentlån genom att det erbjuder en räntefri period.

Om du betalar pengarna på ditt kreditkort i slutet av den räntefria perioden, som vanligtvis varar 40 till 55 dagar, betalar du inte någon ränta på de lånade pengarna. Du kommer bara att debiteras avgifter.

3. Kreditkort bygger upp kredithistorik

Se upp, ett kreditkort kan förstöra din positiva kredithistorik. Endast en sen betalning omvandlas till minuskreditpoäng. Dessutom ingår ett kreditkort, liksom alla andra lån, i det totala lånebeloppet, vilket avgör kundens kreditvärdighet.

4. Det lönar sig inte att ta ut kontanter med kreditkort

Med ett kreditkort kan du ta ut kontanter från en bankomat, men du kan betala en del pengar för uttaget. Du betalar både en hög uttagsavgift och ränta. Utomlands även en valutaomvandlingsavgift. Den räntefria perioden gäller inte kontantuttag. För att ta ut pengar bör du hellre skaffa ett bankkort som du vanligtvis har gratis uttag med.

5. Fördelar med ett kreditkort

Förutom den räntefria perioden utgör de erbjudna bonusarna, rabatterna och andra förmåner också en stor fördel som gör att många skaffar ett kreditkort. När du betalar med kort kan du få cashback på dina inköp och dra nytta av ett antal rabatter hos utvalda bankpartners. Du får ofta även gratis reseförsäkring eller möjlighet att besöka flygplatsens lounger.

6. Ett lån är ett alternativ till kreditkort

Om du tycker att kreditkortsreglerna är för strikta, satsa på ett alternativ, och det är ett vanligt lån hos en bank eller en annan kreditinstitution.

Kreditkort – förlust och stöld

Vi använder betalkort, debet och kredit varje dag. Genom dem betalar vi online, i butiker och tar vid behov ut kontanter med. Fler och fler människor använder ett kreditkort oftare än kontanter. Vet du dock vad du ska göra när du tappar ett kreditkort?

Förlust eller stöld av ett kreditkort kan få allvarliga konsekvenser. Banker skyddar sina kunder så gott de kan, men en snabb tjuv kan enkelt beröva den ursprungliga ägaren på några hundra till tusen kronor om han är tillräckligt snabb.

 

Det är bäst att inte tappa ditt kreditkort

Det är bäst att undvika liknande situationer. Förvara därför kreditkort på samma plats i din plånbok och bär dem inte i fickorna, varifrån du lätt kan förlora dem. Efter varje betalning ska du rensa ditt kreditkort och ha det i plånboken. Håll alltid din handväska, ryggsäck eller väska stängd. En öppen väska lockar tjuvar. Om du använder kollektivtrafik, håll din väska i sikte och underlätta inte för tjuvarna.

Kreditkortet är definitivt borta

När du inser att du har tappat ditt kort, se till att det inte finns någonstans. Sök i din handväska, väska, jacka och byxfickor. Det första steget är att omedelbart blockera kortet för att förhindra förluster. Du kan göra det via telefon och vissa banker erbjuder även detta alternativ online via internetbank. Det inte längre möjligt att använda ett blockerat kort. Inte ens om du hittar det.

Vid kreditkortsstöld, besök eller ring till närmaste polisavdelningen och rapportera stölden så snart som möjligt. Lämna sedan protokollet till din bank så betalar du inte ett öre för att få ett nytt kort utfärdat. I händelse av förlust tar de flesta banker en lägre avgift för utfärdande av ett nytt kreditkort. På din begäran kommer banken att utfärda ett nytt kort inom några arbetsdagar.

Jämför kreditkort

Hitta ett kreditkort som uppfyller dina finansdrömmar. Tack vare jämförelser av kreditkort som du kan hitta online får du en omedelbar översikt över bankernas erbjudande. Förutom att jämföra ett brett utbud av kreditkort kan du också beställa det valda kortet online.

Hur kreditkort kan jämföras:

Du hittar all denna information på ett ställe och du har möjlighet att effektivt jämföra utbudet av kreditkort på marknaden. Att jämföra och beställa ett kort online är alltid gratis. För vissa kort erbjuds du även en rabatt eller annan bonus när du beställer online.

Kreditkortsbetalning

År 2014 är det exakt 100 år sedan de första betalkorten användes. Snarare deras föregångare. Kreditkort i den form vi känner idag kom inte in på marknaden förrän omkring 40 år senare, i början av 60-talet.

Med ett kreditkort kan du enkelt betala i en webbutik eller ta ut pengar från en bankomat. Förutom dessa uppenbara tjänster erbjuder moderna kort ett antal fördelar, tack vare vilka du kan spara betydligt mycket pengar. Och naturligtvis, ju mer kredit du använder, desto mer sparar du.

BLIPP-TEKNOLOGIN OCH KREDITKORT

Förutom att öka antalet tjänster som alla kreditkort nu erbjuder så har teknisk expansion främst bidragit till deras expansion. Kontaktlösa kreditkort, eller kreditkort med blipp, är för närvarande de mest populära.

Denna teknik gör det möjligt för innehavare av sådana kreditkort att betala för köpet endast genom att lägga kortet på en läsare. Detta eliminerar behovet av att sätta in kortet i terminalerna och ange en PIN-kod. Hela transaktionen tar bara några sekunder. Kontaktlösa kort kan för närvarande endast betala upp till 500 kr av säkerhetsskäl.

Använda ett kreditkort utomlands

Du kan betala utomlands på två sätt – med kontanter och kreditkort. Det är sant att svenskar mest använder kontanter utomlands. Som i vårt land finns det dock fler och fler möjligheter att enkelt betala med betalkort eller kreditkort. När betalar du som kortanvändare för att använda ett kreditkort?

Antalet svenskar som använder kreditkort utomlands ökar ständigt, men en stor del av befolkningen använder inte kreditkort av rädsla för att få betala stora avgifter för användningen utomlands. Delvis har de rätt. Ibland tar bankerna ut avgifter, andra gånger sker användningen av kortet på samma villkor som i hemmiljön. Det lönar sig alltid att ta reda på vilka villkor som gäller när du betalar med kreditkort utomlands.

Banker tar inte ut någon avgift för kreditkortsbetalningar utomlands

Det är fördelaktigt att använda kreditkort vid betalning. Du behöver inte ha kontanter på dig och bankerna tar inte ut några avgifter för kortbetalningar. Vissa banker har en ännu mer fördelaktig växelkurs när de konverterar till utländsk valuta jämfört med vanliga växlingskontor. Undantag är banker som tar ut en valutaomvandlingsavgift.

Det lönar sig inte att ta ut pengar

Att ta ut kontanter från bankomater är mindre fördelaktigt. Här tar många banker ut betydande avgifter av det uttagna beloppet. Vissa banker erbjuder dock också gratis kreditkortsuttag utomlands som en del av sina kundförmåner.

Med eller utan valutaomvandling

Speciellt när du tar ut kontanter från en bankomat har kunderna möjlighet att ta ut i svenska kronor (med valutaomvandling) eller i lokal valuta (utan omvandling). Vid uttag utan omvandling kommer banken att använda sin egen växelkurs, vilket vanligtvis är mer fördelaktigt. Detta kanske inte alltid är dock fallet.

Hur ett kontaktlöst kort fungerar

För att kunna betala med kreditkort kontaktlöst måste säljaren ha en terminal som kan hantera kontaktlösa betalningar. I stora butiker är detta vanligtvis inte längre ett problem. För mindre handlare kan du dock stöta på en äldre typ av terminal som inte kan hantera kontaktlös betalning. Men det betyder dock inte att du inte kan betala. Det kontaktlösa kortet kan också fungera på ett klassiskt kontaktsätt, så det finns inga problem med betalning på den gamla terminalen.

Om du har ett kontaktlöst kort och säljaren har en kontaktlös terminal så förhindrar ingenting betalning. Detta görs helt enkelt genom att inte sätta in kortet i terminalen utan bara lägga det på terminalens display. Vanligtvis i 1 till 2 sekunder. Terminalen piper för att indikera att betalningen har gjorts och att det är allt. För belopp upp till 500 kr anger du inte PIN-koden.

Gränser för kontaktlösa betalningar utan pin-kod

Du behöver inte ange en PIN-kod upp till 500 kr vid kontaktlös betalning. Om beloppet överstiger 500 kr kommer terminalen att uppmana dig att ange en PIN-kod.

Terminalen kommer också att be dig om en PIN-kod även efter att ha överskridit gränsen för kontaktlösa betalningar utan en PIN-kod per dag. Varje bank har olika villkor. Detta kan till exempel vara efter fem betalningar utan PIN-kod. Dessutom kan du bli ombedd att ange en PIN-kod helt slumpmässigt, även med den första betalningen på upp till 500 kr en viss dag.

Oavsiktlig PIN-begäran efter ett visst antal transaktioner skyddar kortet från missbruk i händelse av förlust eller stöld.

Det bästa kreditkortet

Det finns flera dussin kreditkort på den svenska marknaden, från olika banker. En onlinejämförelse kan då hjälpa dig att välja det bästa kortet för just dig.

Medan för någon det bästa kreditkortet kan vara det med den längsta räntefria perioden, kommer den andre att uppskatta fler bränslerabatter eller billigare samtal. Varje kreditkort kommer med olika fördelar. Så det är inte möjligt att säga i allmänhet vilket kreditkort som är bäst.

Jämför kort

Det är dock sant att vissa kort i allmänhet kan betraktas som bättre. Det erbjuder högre rabatter och fler bonusar eller lojalitetsprogram. Men du kommer definitivt att betala minst några hundra kronor per år i avgifter för dem. Om du inte vill betala avgifter kan du ansöka om ett kort utan årsavgift. Å andra sidan får du inte många fördelar med sådana kort.

Du hittar detaljerad information, inklusive räntetariffen, i en av många informativa online-jämförelse rav kreditkort. Där hittar du information om flera dussin kreditkort, varav några kan du beställa direkt genom jämförelserna. För utvalda kort får du en rabatt online på avgifter och lägre ränta.

[index_menu]

Låneguider

Vi arbetar aktivt för att förmedla lån och kontokrediter till lägst kostnad. Med vårt verktyg kan du snabbt få en överblick över alla långivare och den totala kostnaden för kontokrediten. Välj enkelt den kategori och det lån som passar just ditt behov bäst.