Jämför bästa kreditkorten 2024

Här kan du jämföra och hitta det bästa kreditkortet för dig. I vår uppdaterade topplista hittar du månadens bästa kreditkort som baseras på olika förmåner, avgifter, bonusar och räntor. Vi har gjort jobbet så att du slipper. Läs vår guide och lär dig allt om kreditkort!

VI REKOMMENDERAR

Re:member
5/5
 • Rabatter och erbjudanden på över 300 webbutiker
 • Omfattande reseförsäkring och flera andra försäkringar
 • Ingen årsavgift

Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort är ett fysiskt kontokort som du kan använda för att betala med i butiker och på nätet. Kortet har ett tillgängligt kreditutrymme som bestäms i samband med din ansökan. När du använder kortet för att betala dras det pengar från krediten, och inte från ditt bankkonto.

Hur fungerar kreditkort?

Ett kreditkort fungerar som ett lån som är kopplat till kortet, och för varje köp du gör lånar du pengar från banken. De köp du gör samlas på en faktura som du betalar i slutet av varje månad. De flesta kreditkort har mellan 30 – 60 räntefria dagar, och det är först efter denna period räntan börjar ticka, som normalt sett ligger mellan 10 – 30 % per år.

För vem passar ett kreditkort?

Ett kreditkort passar dig som vill ha en buffert att röra dig med, exempelvis för att täcka oförutsedda utgifter. Om du betalar fakturan inom den räntefria perioden kostar det dig inget att låna pengar.

Kreditkort kan även vara passande för dig som är ute efter olika förmåner och cashback, eller för dig som vill samla bonuspoäng på varje köp du gör, som sedan kan användas i olika poängshoppar.

Fördelar & Nackdelar

Fördelar

 • Möjlighet till räntefria köp upp till 60 dagar
 • Reseförsäkring, avbeställningsskydd och andra försäkringar ingår ofta
 • Enkelt att reklamera köp vid leveransproblem eller liknande
 • Möjlighet till rabatter hos olika företag när du handlar med kortet
 • Ta del av olika bonusprogram

Nackdelar

 • Lättillgänglig kredit kan göra att du lever över dina tillgångar
 • Delbetalningar kan bli kostsamma över tid
 • Årskostnader och uttagsavgifter tillkommer ofta
 • Hög utnyttjad kredit kan påverka din kreditvärdighet negativt

VI REKOMMENDERAR

Norwegian
4.3/5

Norwegian-kortet är ett bra resekort för dig som snabbt vill samla ihop poäng att använda för flygresan. Avbeställningsskydd och reseförsäkring ingår alltid. 

VI REKOMMENDERAR

Amex
4/5

American Express Gold är ett bra kreditkort för dig som reser ofta eftersom det har en mycket omfattande reseförsäkring och många bra förmåner när du reser. 

VI REKOMMENDERAR

Komplett
4.5/5

Komplett Bank Mastercard är ett superbra kreditkort om det är bonusen du är ute efter. Det finns ingen konkurrent som erbjuder lika generös bonus som Komplett Bank gör.

Olika förmåner på kreditkort

Det finns mängder av olika sorters kreditkort som kan passa bra i olika situationer och för olika användare. Se de mest populära förmånerna nedan:

Kreditkort med reseförmåner

Kreditkort för resor är populära att både betala resan med och att använda på resan. De allra flesta kreditkort har kompletterande reseförsäkringar, avbeställningsskydd och låter dig tjäna bonuspoäng när du betalar resan med kortet.

Kreditkort med bonus och cashback

Kreditkort med cashback ger dig pengar tillbaka för varje köp du gör med kortet. Du får tillbaka återbäring som beräknas per krona spenderad, och hur mycket du får tillbaka skiljer sig mellan kortutgivare.

Bonuskort låter dig samla poäng när du genomför köp med kortet som du sedan kan använda i bankens poängshop. Det handlar ofta om presentkort, rabatter, produkter och hotellvistelser som du kan växla in för poängen.

Kreditkort med drivsmedelsrabatt

Specifikt utformade bensinkort ger dig drivsmedelsrabatt på upp till 25 öre/liter som du tankar. Vanligtvis ingår även bärgningshjälp och tanka-fel-försäkring 

Kreditkort med utökade försäkringar

Vissa kreditkort är speciellt bra för dig som är ute efter ett utökat försäkringsskydd. Det handlar ofta om försäkringar som hjälper dig vid oförutsedda händelser som exempelvis olycksfall, sjukdomar eller nätbedrägeri.

Vilket kredikort passar mig?

För att ta reda på vilket kreditkort som passar dig och dina behov bäst är det viktigt att göra din research och jämföra olika alternativ på marknaden. Du bör läsa villkoren noga innan du bestämmer dig för att ansöka om ett kort. Det kan även vara bra att ställa sig själv ett par frågor som kan hjälpa dig klura ut vilket kort som är bäst för dig, som vi går igenom här nedan.

Hur ofta kommer du att använda kortet?

Hur ofta du planerar att använda ditt kreditkort kan påverka vilket kort som är bäst för dig. Om du använder kortet ofta för vardagliga inköp kan ett kort med bonuspoäng eller cashback vara fördelaktigt. Om du bara använder kortet ibland, eller för större köp, kan ett kort med låg årsavgift eller utan årsavgift passa dig bättre..

Var kommer du att använda kortet mest?

Kommer du använda kortet främst när du handlar mat? Då kanske ett matkort som ger dig olika rabatter är mest användbart. Eller är det främst under resor du har användning av ett kreditkort? Om du exempelvis reser utomlands ofta kan ett kort utan växlingsavgifter och med kompletterande reseförsäkring kanske passa dig bäst.

Vilka förmåner är viktigast för dig?

Eftersom kreditkort kommer med olika förmåner och bonusar så är det viktigt att tänka på vad som är mest värdefullt för dig. Om du ofta reser kan exempelvis flygpoäng vara viktigt. Men om det främst är shopping du är ute efter kan sannolikt cashback vara en avgörande faktor.

Kommer du vilja delbetala din kredit?

Om du planerar att delbetala dina köp med kortet är det viktigt att jämföra mellan olika bankers räntor, för att komma undan så billigt som möjligt. Du bör också kolla hur många räntefria dagar som gäller för olika kort.

Tänk på detta innan du ansöker om ett kreditkort

Det är lätt att spendera mer än planerat med ett kreditkort, vilket gör det viktigt att göra en budget och planera noggrant innan inköp görs med kortet. 

Det kan vara smart att tänka på ett kreditkort som en möjlighet att utnyttja fördelar i form av olika försäkringar och bonusar, men inte som en livlina som lätt kan bli en skuldfälla där en stor del av lönen används för att komma ikapp med månadsfakturan.

Vilka krav måste uppfyllas för att min ansökan ska beviljas?

De flesta banker och kreditgivare har liknande grundkrav som gäller för samtliga sökande, men de kan variera något. Följande krav ställs av samtliga för att du ska ha en chans att bli beviljad:

 • Du måste vara minst 18 år gammal, ibland 20 år
 • Du måste ha en årsinkomst på minst 100 000 – 150 000 kr per år
 • Du måste vara folkbokförd i Sverige
 • Du får inte ha betalningsanmärkningar

Risker om du inte kan betala tillbaka krediten i tid

Om du inte betalar din månadsfaktura i tid tillkommer påminnelseavgift och dröjsmålsränta. Du riskerar även att lånet sägs upp, att ärendet går till inkasso och att din kreditvärdighet försämras hos kreditupplysningsbolagen som misskött kredit. Om du inte reglerar skulden och gör upp en betalningsplan kan ärendet gå vidare till Kronofogden för indrivning, och då riskerar du en betalningsanmärkning.

Vanliga frågor och svar

Vilka är det bästa kreditkortet?

Vi på kontokredit.nu anser att Bank Norwegian har det bästa kreditkortet just nu. Kortet erbjuder bland annat cashback, möjlighet att samla bonuspoäng samt lounge access utan årsavgift.

Vad är grejen med kreditkort?

Kreditkort används som ett kreditutrymme, och fungerar som ett lån där inga pengar dras från ditt bankkonto när du genomför köpet.

Vad krävs för att ha ett kreditkort?

Vanliga krav för att få ett kreditkort inkluderar att du ska vara 18 år gammal, att du har en årsinkomst på minst 100 000 kr och att du är folkbokförd i Sverige. 

Vad betyder ett kreditkort?

Kreditkort betyder att du handlar på kredit när du använder kortet för att betala i en butik eller på nätet.

Låneguider

Vi arbetar aktivt för att förmedla lån och kontokrediter till lägst kostnad. Med vårt verktyg kan du snabbt få en överblick över alla långivare och den totala kostnaden för kontokrediten. Välj enkelt den kategori och det lån som passar just ditt behov bäst.