Kontokredit för företag

En kontokredit för företag kallas även företagskredit eller checkkredit, och fungerar som ett kreditutrymme som företaget kan nyttja vid behov. Vid ansökan kan du beviljas en kreditgräns som matchar företagets omsättning och kreditvärdighet, med individuell räntesättning som baseras på den kreditprövningen långivaren utför för att undersöka företagets ekonomiska förutsättningar.

BÄST KONTOKREDIT FÖR FÖRETAG

OPR Företagslån
5/5

OPR Företagslån Flex erbjuder ditt företag en kredit från 20 000 till 200 000 kronor med flexibel återbetalning. Krediten är avgiftsfri att ha liggandes och kostar dig ingenting förens du använder den.

Hur fungerar en kontokredit för företag?

En kontokredit för företag fungerar ganska likt ett kreditkort, där företaget kan beviljas en kreditgräns som kan nyttjas vid behov. Det går att ansöka om kredit från 5 000 kr upp till flera miljoner kronor. Om företaget har stark kreditvärdighet och hög omsättning är risken lägre för långivaren, som då känner sig mer trygg med att bevilja en kreditgräns på ett högre belopp. 

Skillnaden på en företagskredit och ett kreditkort är att du med företagskrediten kan begära uttag av kapital till företagskontot och därefter betalar ränta på den del av krediten som du använder, till skillnad från ett kreditkort som oftast används till att genomföra köp på internet eller med det fysiska kortet. 

Kontokrediter för företag är alltså en form av företagslån, fast ett mer flexibelt alternativ som kan passa företag som vill vara förberedda på att ha tillgängliga medel för att täcka oförutsedda utgifter.

Vad kan ett företag använda en kontokredit till?

Företag använder ofta kontokrediter för att stärka likviditeten. En del företag kan ha perioder då intäkterna är mindre och vilket skapar ett behov av en buffert. Krediten kan också användas för olika typer av investeringar, som exempelvis nyanställningar eller inköp av nytt material eller utrustning.

Vilka krav måste uppfyllas för att bli beviljad en företagskredit?

Kraven för att kunna få en företagskredit eller checkkredit skiljer sig mellan långivarna, men är för det mesta ganska lika. Följande krav är vanliga bland de flesta banker och kreditgivare:

 • Företaget måste vara en giltig bolagsform (AB, Enskild Firma, HB, KD)
 • Företaget ska ha varit aktivt i minst 6 månader 
 • En viss omsättning ska finnas (varierar mellan kreditgivare)
 • Det får inte finnas skulder hos Kronofogden
 • Säkerhet kan behövas, oftast är personlig borgen ett krav
 • Företagets ägare ska bo i Sverige (minst 1)

Hur fungerar ansökan av företagskrediten?

 1. Jämför banker och kreditgivare och gå därefter direkt till deras webbplats.
 2. Fyll i ansökan med BankID och följ instruktionerna samt ange företagsuppgifter.
 3. En kreditupplysning tas på företaget och eventuella borgensmän, oftast via UC, Creditsafe eller Dun & Bradstreet.
 4. Du kan få besked direkt på skärmen om du beviljats, men ibland tar det längre tid.
 5. Vid godkänd låneansökan kan du begära uttag från kreditutrymmet.

VI REKOMMENDERAR

Qred
4.5/5

Våra företagslån fungerar som en prenumeration utan bindningstid, där du när som helst kan betala tillbaka hela lånet, utan extra kostnader. 

VI REKOMMENDERAR

Mynt
4.2/5

Mynt hjälper företag som vill växa sin verksamhet eller behöver tillfällig likviditet. Mynts tjänst är automatiserad för att göra processen enkel och ge kontroll till dig som företagare.

VI REKOMMENDERAR

Capcito
4/5

Capcito gör det enkelt för dig att stärka kassan. Ditt företag får ett lånelöfte med belopp och pris på 1 minut, baserat på aktuell försäljning. 

Finns det företagskredit utan UC?

Ja, det finns företagskrediter och checkkrediter utan UC hos långivare som exempelvis Capcito och Mynt. Istället används Creditsafe som kreditupplysningsföretag, som varken påverkar företagets eller borgensmannens kreditvärdighet hos UC.

Vad kostar en kontokredit för företag?

Kostnaden för en kontokredit för företag varierar beroende på val av långivare. Vissa aktörer tar ut en fast månadsavgift som gör det enkelt att budgetera för återbetalningar. Andra tillämpar individuell räntesättning baserat på företagets kreditbetyg och omsättning. Månadskostnaden kan också variera beroende på hur stor del av krediten som nyttjas samt under hur lång tid den betalas av.

Det kan även tillkomma andra avgifter som uppläggningsavgift, uttagsavgift, årsavgift och startavgift. Därför är det viktigt att noggrant läsa igenom villkoren innan företaget signerar låneavtalet.

Vad är viktigt att tänka på innan ansökan?

Det är viktigt att jämföra kontokrediter noggrant mellan olika långivare på marknaden då kostnaderna för en företagskredit kan variera stort. Ibland tas höga årsavgifter ut och kontraktsräntor som innebär att kontokrediten kostar trots att den inte nyttjas. 

Andra viktiga saker att fundera över är hur krediten ska användas, och att skapa en budgetkalkyl som säkerställer att företaget inte lever över sina tillgångar. 

Om det uppstår några tveksamheter kring de ekonomiska förutsättningarna och huruvida återbetalningsmöjlighet finns, bör kontokrediten sannolikt undvikas. Det kan finnas risk att då hamna i en skuldspiral som påverkar företagets ekonomi negativt en lång tid framöver. 

Vilka säkerheter kan banken kräva för en kontokredit?

Vissa banker och långivare kräver någon form av säkerhet för att bevilja en kontokredit till företaget. Vanligtvis handlar det om:

 • Fastigheter eller fordon
 • Inventarier (maskiner & utrustning)
 • Lager
 • Företagskonton
 • Personlig borgen

Vanliga frågor och svar

Vad är en företagskredit?

En företagskredit är en flexibel finansieringslösning som företag kan använda för att hantera kassaflödet eller göra investeringar. Företaget betalar bara ränta på det belopp som används.

Är företagskredit och checkkredit samma sak?

Ja, företagskredit och checkkredit används ofta som synonymer. Båda ger företaget tillgång till en kreditlimit som kan användas vid behov för att hantera kortsiktiga finansiella behov.

Går det att få en företagskredit utan borgen?

Ja, det är möjligt att få en företagskredit utan personlig borgen. Det beror dock på långivarens villkor och företagets ekonomiska situation, och ibland krävs andra former av säkerhet.

Kan ett nystartat företag få en kontokredit?

Ja, nystartade företag kan få en kontokredit. Det kan dock vara svårare och kräver ofta att företaget kan visa upp stabila kassaflöden och en trovärdig affärsplan.

Kan en enskild firma få en checkkredit?

Ja, en enskild firma kan få en checkkredit, förutsatt att den uppfyller långivarens krav på kreditvärdighet och eventuell säkerhet eller personlig borgen.

Investera företagets pengar

Som företagare bör du även överväga att investera pengar, alltså investera företagets pengar. Finns det pengar över inom verksamheten kan du få dem att växa med välplacerade investeringar, antingen i små startups som söker investerare eller på mer traditionella sätt. Med en bra strategi, mycket planering och lite tur kan man få sitt företags pengar att växa och på så sätt undvika behovet för att ansöka om kontokredit.

Vi råder dig att använda en ekonomisk rådgivare i fall du inte investerat tidigare. Och som alltid ska du inte investera mer pengar än du har råd att förlora.

Låneguider

Vi arbetar aktivt för att förmedla lån och kontokrediter till lägst kostnad. Med vårt verktyg kan du snabbt få en överblick över alla långivare och den totala kostnaden för kontokrediten. Välj enkelt den kategori och det lån som passar just ditt behov bäst.