ipo-investment

En IPO (Initial Public Offering) är ett annat namn för en börsintroduktion och avser den första gången ett företag noterar sina aktier på en börs. 

Detta görs av olika skäl – för vissa mindre företag kan det vara en källa till finansiering och ett sätt att undvika att ta företagslån, medan andra verksamheter kan göra det i syfte för att etablera sitt varumärke. 

Vid dessa tillfällen har du möjlighet att ansöka om att teckna aktier (köpa aktier direkt av företaget). 

Det finns dock inget garanti att alla de aktier du har ansökt om tilldelas dig, utan beroende på hur många intressenter det finns och hur dem prioriteras så kan du få en viss procentandel av det antal du önskat. Lär dig mer om hur IPO fungerar på www.börsnoteringar.se.

Analytiskt arbete

När du investerar i en IPO är det oerhört viktigt att du har gjort en analys av företaget du köper dina aktier av, då just dessa aktier varken har stått lågt eller högt i kurs eftersom företaget inte har varit börsnoterat förrän nu.

Förutsatt att du har fått en uppfattning av företagets framtidsutsikt och vilka förutsättningar dess aktier har att stiga i kurs, så är ofta priset förmånligare vid en IPO än när du köper aktier i andrahand på börsen. 


Med detta sagt sagt garanteras aldrig avkastning då aktierna också kan sjunka i värde efter börsnoteringen. 

Det låter kanske en aning invecklat, och det är precis också vad det också är. Allt handlar om att göra en uppskattning av för- och nackdelar som kan påverka företagets utveckling, och kräver inte bara djupgående efterforskning men också i många fall att du har en näsa för finans.

Finansiera investeringen

Du gör dig alltid en tjänst när du finansierar din investering genom egna tillgångar som inte behöver gå till annat. Besparingar och disponibel inkomst hör till detta. 

Investera aldrig lånade pengar

Däremot ska du aldrig ta ett lån som en finansiell resurs om du har fått upp ögonen för en IPO – risken är helt enkelt för stor. Du riskerar att belåna dig i onödan och betala ränta på någonting som har gått förlorat. 

På samma vis kan du inte kallt räkna med att du kan använda dig av pengar ämnade för andra kostnader i din privatekonomi.

Tänk på riskerna

Ta aldrig ut segern i förskott, utan gör tvärtom. Det finns ingen garanti att du går i vinst, men heller ingen garanti att du förlorar din investering. Utgår du dock från det det värsta tänkbara scenariot så kommer du agera därefter.

Målet är att göra eftertänksamma och noggranna beslut, med ekonomiska resurser som du i viss mening har råd att gå miste om. På så vis påverkar det inte dig i samma grad som när du sätter allt på spel.